Ik had een droom

  • 2 september 2016
150 150 Peer2Peer

Ik had een droom

Martin-Luther-King-I-have-a-dream

Het overkwam mij afgelopen week. Midden in de nacht schrok ik wakker na een bijzondere droom. Ik lag voor een kleine ingreep op de operatietafel en de specialist wenste mij sterkte. Hij meldde mij dat hij wel bekwaam is in het opereren maar nog niet bevoegd. Hij was vroeger slager geweest, had een bijscholingscursus vlees bewerken gevolgd en was toen chirurg geworden. Ik sprong van de tafel af en rende het ziekenhuis uit. Gelukkig werd ik toen wakker.

Heeft u ook wel eens van die afschrikwekkende dromen

Er wordt wel eens beweerd dat een droom de toekomst aangeeft. Ik moet er niet aan denken! Net zo goed als ik verwacht van een notaris, een advocaat, een huisarts of een specialist dat hij bekwaam en bevoegd is, zich tenminste jaarlijks bijschoolt en zijn literatuur bijhoudt, verwacht ik dit ook van het onderwijsveld. Bevoegd is niet altijd ook bekwaam.

Mijn echtgenote maakte twee jaar geleden een val in Marrakech op de laatste avond van onze vakantie in Marokko.  Na een voor haar pijnlijke nacht konden we de volgende morgen gelukkig wel de reguliere vlucht naar Schiphol meemaken. Direct na aankomst werd zij opgenomen in het ziekenhuis en de volgende morgen geopereerd. Zij had haar heup gebroken. De specialist van dienst, een vaatchirurg, plaatste een pen in haar heup en na 5 dagen mocht zij weer naar huis. De revalidatie kostte vele weken maar na 7 maanden moest de pen weer verwijderd worden en werd er door de orthopedisch chirurg een nieuwe kom geplaatst. M.a.w. de eerste operatie is compleet onnodig geweest en had nooit door een vaatchirurg uitgevoerd mogen worden. Dus wel bevoegd maar niet bekwaam genoeg!

Vacatures in het onderwijs

In het onderwijs zijn op dit moment voor het vervolgonderwijs nog 406 vacatures ( bron Meesterbaan).  Het afgelopen jaar stonden er ruim 7000 vacatures open in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Een groot gedeelte is inmiddels ingevuld door onbevoegde “docenten”. De lessen moeten immers doorgaan dus dan maar hopelijk wel bekwame maar tevens onbevoegde “leerkrachten” voor de klas. Gevolg is dat na enkele weken deze mensen de pijp aan Maarten geven en gefrustreerd afhaken. De school en de leerlingen zijn de klos.

Certificering via het Lerarenregister in 2017

Het onderwijs verdient m.i. gediplomeerde, gekwalificeerde, gemotiveerde en deskundige leerkrachten. Net als trainers moeten zij hun diploma’s behaald hebben, een ruime stage hebben gelopen en zowel didactisch als pedagogisch in staat zijn om het mooiste beroep van de wereld dagelijks met veel enthousiasme uit te voeren. En een Peer Tutor de eerste jaren zou hen goed van dienst kunnen zijn.

Als per 2017 alle docenten gecertificeerd moeten zijn via het Lerarenregister zouden onbevoegde docenten niet meer voor een groep mogen staan. Dan moeten zij zich jaarlijks laten bijscholen aan de hand van de eisen van deze certificering net als artsen, advocaten, notarissen en andere hoogopgeleiden. Het onderwijs behoort daar ook toe!

Ik hoop dat deze droom eindelijk gaat uitkomen!

Edward van der Zwaag, 2 september 2016